Hallurrrr !!! Hallurrrr !!! Halluurrrrrr !!! ß semangat giler nak update blog..heehee..
U noe why??..coz aryni aku nak bagi resepi masakan Javanese style ! hohohooo..bab masak-masak..bab makan-makan..serah kan pada yang lebih pakar = MY LUVLY MOM & DAD..dats y la anak-anak die sihat-sihat belaka.. =p thanx mak & abah!
Before ni aku tak pernah bagi resepi pape kan..yela sebab rase dah banyak sangat orang bagi resepi kat blog..semua resepi yang dah selalu sangat tahu..but today aku nak bagi satu resepi masakan JOWO..name resepi tu..AYAM MASAK UNGKEP..muehehe..orang jawe jek yang tahu masakan neyh..am i ryte?kalau sedara mara aku dengar pun confirm diorang setuju!hahaa..
Okey,let’s start..
::. AYAM MASAK UNGKEP (versi aku) .::
*resepi ni aku masak untuk seekor ayam jerk.. ^^,..
Bahan-bahann yang selalu digunakan:
Ø Seekor ayam daging (biase if orang kampung aku suke gune ayam kampung or ayam tua tapi aku tak suke coz liat!) heheheee..
Ø 10 ulas bawang merah (kecil)
Ø 6 ulas bawang putih
Ø 3 inci halia
Ø 3 inci kunyit hidup(if nak gune kunyit serbuk pun boleh jugeeee..^^, )
Ø 20 biji cili hijau (kalau nak lgi pedas tambah lagi tp confirm berasap telinge korang!hahaa..)
Ø 2 batang serai
Ø 2 sudu besar ketumbar
Ø 3 sudu jintan putih & manis
Ø Sedikit air asam jawa
Ø Garam
Ø Minyak
Ø Air
~cukup segala bahan!Now jum aku tunjuk cara-cara nak memasak puleee..=p
1. Of coz la ayam tadi tu dipotong-potong kecik,tapi jangan kecik sangat tau..
2. Tumbuk bawang merah,bawang putih,halia,kunyit(if kunyit hidup..kalau serbuk kunyit just taburkan jerk nanti),cili hijau,ketumbar,jintan putih & manis berserta dengan garam.Tumbuk sampai lumat...*aku lebih suka tumbuk dari kisar sebab keenakannya lagi terasa..=)..
3. Bile dah siap tumbuk semua bahan-bahan tadi,panaskan kuali..
4. Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk,ayam,serai (yang telah dititik),air,minyak,sedikit air asam jawe ke dalam kuali..gaul sehingga sebati..jangan lupe tutup kuali!hehee..
5. Biarkan sehingga ayam masak & kauh menjadi pekat.
6. Siap & dah boleh makan!!!! Yummy3.. ^^,..
*Actually ada sesetengah orang tumis bahan-bahan yang ditumbuk tu dulu sampai kering,tapi aku tak syuke sebab nanti rempah dia tak meresap sangat kat ayam tu..then bukan ayam jerk boleh masak ungkep ni..daging lembu ,rusa,kijang pun boleh..
So,SELAMAT MENCUBA !!!! ^^, ..
~tHanks to my mom & dad coz ajar masakan Javanese Style ni...luv u all larhhh..muaaaaaxxxhhh..
No comments:
Post a Comment